Kemal Derviş (1949-2023)

Kemal Derviş (1949-2023)
08.05.2023

Acı Kaybımız..

Kemal Derviş (1949-2023)

Bugün EDAM’ın kurucularından müstesna bir şahsiyetin aramızdan ayrılışının yasını tutuyoruz. Kemal Derviş sadece bir ekonomist, siyasetçi ve diplomat değil, aynı zamanda hayatını dünyanın dört bir yanındaki toplumların iyileştirilmesine adamış vizyoner bir liderdi. 10 Ocak 1949’da İstanbul’da doğan Kemal Derviş, eğitimini London School of Economics ve Princeton Üniversitesi’nde sürdürdü ve ekonomi doktorasını burada tamamladı. Akademik kariyeri, dünyanın ekonomik sorunlarının incelenmesi ve anlaşılmasına adanmış bir yaşamın temelini oluşturdu. Dünya Bankası’nda 20 yılı aşkın bir süre boyunca yaptığı çalışmalar ona küresel ekonomik kalkınmaya önemli katkılarda bulunma fırsatı verdi. Yoksulluğun Azaltılması ve Ekonomik Yönetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak milyonlarca insanın hayatını iyileştiren politikaların şekillendirilmesinde hayati bir rol oynadı. Kompleks ekonomik sistemler konusundaki keskin anlayışı, sosyal adalete olan sarsılmaz bağlılığıyla birleşince kurum için paha biçilmez bir değer haline geldi.

2001 yılında Türkiye derin bir ekonomik krizle karşı karşıya kalınca Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak ulusuna hizmet etmeye çağrıldı. Hızlı, kararlı eylemleri ve stratejik planlaması Türk ekonomisinin istikrara kavuşmasını ve ardından büyümesini sağladı. Bakanlık görevinin ardından Kemal Derviş, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yöneticisi olarak küresel topluma hizmet etmeye devam etti. Onun liderliğinde örgüt, yoksulluk, eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi acil sorunların ele alınmasında önemli adımlar attı.

Kemal Derviş ilkeli ve dürüst bir insandı. Sürdürülebilir kalkınma, sosyal adalet ve demokratik değerlerin desteklenmesine derinden bağlıydı. Mirası, herkes için daha eşitlikçi, müreffeh ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaya devam etmemiz konusunda bize ilham verecektir.