Yönetim ve Denetim Kurulu

Yönetim ve Denetim Kurulu


TACAN İLDEM

Başkan, EDAM

2020 Nisan ayına kadar NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüten Büyükelçi Tacan İldem 2019 Londra Liderler Zirvesi kararı uyarınca NATO Genel Sekreteri tarafından oluşturulan NATO 2030 Değerlendirme Süreci Bağımsız Uzmanlar Grubunda görev aldı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Büyükelçi İldem 1978 ile 2021 yılları arasındaki uzun meslek hayatında Türkiye’yi AGİT Daimi Temsilcisi, NATO Daimi Temsilcisi ve Lahey Büyükelçisi görevlerinde temsil etti. Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü, Dişişleri Başdanışmanı ve Sözcüsü görevlerinde bulundu. Mesleğinin daha önceki yıllarında ise Brüksel’de NATO Daimi Temsilciliğinde, Yeni Delhi, Vaşington ve Atina Büyükelçiliklerinde çeşitli kademelerde görev yaptı.

SİNAN ÜLGEN

Direktör, EDAM

Sinan Ülgen 1987 senesinde Virginia Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri ve ekonomi alanlarında çift ana dalla mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimine Belçika’nın Brugge kentinde bulunan Avrupa Koleji’nde devam etmiş ve 1990 senesinde Avrupa ekonomik entegrasyonu üzerine yüksek lisans derecesini tamamlamıştır. Sonrasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kariyer diplomatlığına başlamıştır. 1992’de Brüksel’de Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciği’na atanmış ve Türkiye-AB gümrük birliği anlaşması müzakerelerini yürüten ekibin bir mensubu olmuştur.


Ülgen İstanbul Ekonomi Danışmanlık’ın kurucu ve yönetici ortağıdır. Firma uluslararası şirketlerin piyasaya giriş stratejileri, Türkiye’yle alakalı siyasi ve ekonomik riskler ve mevzuat meseleleri üzerine odaklanmaktadır.


Ülgen aynı zamanda İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi’nin (EDAM) yönetim kurulu direktörüdür ve Brüksel’deki Carnegie Europe’ta misafir araştırmacıdır. Araştırmaları ve görüş yazıları, Carnegie Endowment of International Peace, Center for European Policy Studies, Center for European Reform, Atlantic Council, German Marshall Fund, Brookings ve World Economic Forum’un yanı sıra, Le Figaro, Financial Times, Wall Street Journal, European Voice, Project Syndicate ve Uluslararası New York Times gibi gazetelerde yayınlanmıştır. Aynı zamanda Türkiye-AB ilişkileri üzerine Kemal Derviş ile kaleme aldıkları bir kitabın ortak yazarıdır ve uluslararası basında Türkiye’ye dair gelişmeler konusunda görüşlerine sıkça yer verilmektedir. Ülgen Roma’daki NATO Savunma Koleji’nin akademik danışma kurulunda görev almıştır. World Economic Forum’un Avrupa Konseyi’nin bir mensubu olmuştur. Ayrıca NATO Genel Sekreteri Rasmussen’in oluşturduğu bir uluslararası politika uzmanları oluşumunun parçası olmuştur.

CAN SELÇUKİ

Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Ekonomi Araştırma

Can Selçuki Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü tamamladıktan sonra Bocconi Üniversitesi’nden Ekonomi ve Sosyal Bilimler alanında yüksek lisans eğitimi almıştır. Şu anda pazar araştırma ve büyük veri analizi yapan İstanbul Ekonomi Araştırma şirketinde Genel Müdürlük görevini sürdürmektedir. Bundan önce, Dünya Bankası Ankara ofisinde 4 yıl olarak ekonomist görevini sürdürmüştür. Bu görevi sırasında Türkiye ve Azerbaycan’da kamu ve özel sektöre ile Türkiye’de rekabetçiliğin arttırılması alanında çalışmalarda bulunmuştur. Bu kapsamda bölgesel kalkınma, rekabet ve inovasyon politikalarına odaklanıştır. Dünya Bankası’na katılmadan önce 3 sene boyunca Brüksel merkezli Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi’nde (CEPS) ekonomist olarak çalışmıştır. Türkiye’de ticaretin rekabetçiliği, bölgesel rekabet ve inovasyon politikaları üzerine makale ve raporları bulunmaktadır.

BARÇIN YİNANÇ

Gazeteci, Barçın Yinanç 30 yılı aşkın bir süredir uluslararası ilişkiler ve Türk dış politikasını takip ediyor. Halen yazıları T24, AnkaReview, Yetkinreport, Daktilo1984 ve Turkeyanalyst’te yayınlanıyor.


1991-2005 yılları arasında sırasıyla Milliyet Gazetesi, TV8 ve CNN Türk Ankara bürolarında diplomasi muhabiri olarak çalıştı. Çok sayıda uluslararası toplantıyı yerinden izledi, yabancı liderlerle röpörtajlar gerçekleştirdi. 


2005 yılında İstanbul’a taşınarak CNN Türk ve Referans gazetesinde çalıştı. Ardından Hürriyet Daily News’a geçti, gazetenin çeşitli kademelerinde görev aldı. On yıl boyunca gazetenin röportajlarını gerçekleştirmesinin yanı sıra dış politika ve uluslararası ilişkiler ağırlıklı köşe yazarlığı yaptı. 


2020 yılından bu yana serbest gazeteci olarak çalışıyor. 


Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere çok sayıda uluslararası örgüt, uluslararası düşünce kuruluşunun toplantılarına, seminerlerine moderatör yada konuşmacı olarak katıldı.


Yinanç, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Dış Politikada Kadınlar platformu, Paris Bosphorus Enstitüsü Bilim Kurulu, SCİJ (Uluslararası Kayak Kayan Gazeteciler Klubü) üyesi.


Yinanç, 1991, ODTÜ uluslararası ilişkiler bölümü mezunu.

URAL AKÜZÜM

Bankacılık & Finans Bölüm Başkanı

Galatasaray Lisesi, Fransa’da Montpellier Üniversitesi Siyasi Bilimler ve Marmara Hukuk Fakültesi’nde eğitim görmüştür. Kamu hukuku alanında doktorasını tamamlayan Aküzüm, halen Bilgi Üniversitesi MYO Bankacılık Finans Bölümü başkanı ve Yrd. Doç. Dr. öğretim üyesi olarak akademik hayatına devam etmektedir. Yayınlanmış 3 kitabı, çok sayıda akademik ve muhtelif makalesi vardır. Aküzüm İstanbul Barosu avukatlarındandır ve Adalet Bakanlığı noterlik belgesi sahibidir. Gene Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabulucu ve TPE (Türk Patent Enstitüsü) nezdinde marka, patent ve endüstriyel tasarım vekilidir. 15 yıl önce başlayan avukatlık ve danışmanlık kariyerini kendine ait olan hukuk bürosunda yabancı sermaye, idare hukuku, yatırım ve inşaat tahkimi alanlarında sürdürmektedir.Sivil toplum alanında iş dünyası örgütlerinde görevler üstlenen Aküzüm 2015’den beri TÜRKONFED’de başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. AmCham Turkey (Türk Amerikan Şirketler Derneği) denetim kurulu üyesi, DEİK, Türk-Azerbaycan Dostluk Vakfı mütevelli heyeti üyesi olarak da görevlerini sürdürmektedir. Aküzüm Bilgi Üniversitesi kurucu vakfında da 10 sene yönetim kurulu ve mütevelli üyesi olarak görev yapmıştır.

MELTEM MÜFTÜLER-BAÇ

Prof.Dr. Meltem Müftüler-Baç, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı, Uluslararası İlişkiler Profesörü ve Jean Monnet kürsüsü başkanıdır. Lisans derecesini 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi alanında, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini ise Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında ABD, Temple Üniversitesi’nde 1989 ve 1992’de tamamladı. 1992’de yardımcı doçent, 1996’da doçent ve 2005’te profesör oldu. Şubat 2002’de Sabancı Üniversitesi’ne katılmadan önce Bilkent Üniversitesi’nde 1992-Şubat 2002 tarihleri arasında Yardımcı Doçent ve Doçent olarak çalıştı ve Fakülte Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı. Chicago Üniversitesi’nde (1999-2000), Stockholm Üniversitesi’nde (2013-2016), ve Pennsylvania Üniversitesi’nde Misafir Öğretim Üyesi (2019-2020) olarak bulundu.


Prof. Müftüler-Baç, birçok akademik kitabın yazarlığını ve ortak editörlüğünü yapmıştır, bunlar arasında tek yazarli olarak 1997 yılında Manchester University Press tarafından yayınlanan Turkey’s Relations with a Changing Europe, 2016 yılında Barbara Budrich tarafından yayınlanan Divergent Pathways: Turkey and the European Union, ile 2008’de Lexington tarafından yayınlanan Turkey and the European Union Relations: Dilemmas, Opportunities and Constraints (Yannis Stivachtis ile), ve 2019’da Jan Wouters ve Kolja Raube ile Parliamentary Cooperation and Diplomacy in EU External Relations bulunmaktadır. Yayınları, Journal of European Public Policy, Middle Eastern Studies, East European Quarterly, Journal of European Integration, South East European Politics and Society, Security Dialogue, International Studies Perspectives, Turkish Studies, Women’s Studies International Forum, West European Politics, International Journal, Journal of Democracy, Journal of Language and Politics, Asia-Europe Journal, Journal of Contemporary European Studies, European Journal of Women’s Studies, East European Politics dergilerinde yayınlanmıştır. Çalışmaları, AB’nin araştırma programları tarafından desteklenmiştir. 2006’dan 2012’ye kadar ‘Reconstituting Democracy in Europe’ F6 projesine, 2012-2015 arasında FP7 projesine “TRANSWORLD” ve 2013-2016 arasında “MAXCAP” FP7 projesine katılmıştır. Şu anda üç Ufuk20 projesine ortak olarak katılmaktadır, bunlar: InDivEU-AB (2019-2022) Çeşitliliği Entegre Etme ve MAGYC-Göç ve İltica Yönetimi (2018-2022) ve ENGAGE-Avrupa dış politikası ve yeni yönetişim (2021-2024)’dir. 2011 yılında Avrupa Komisyonu’ndan Jean Monnet Mükemmellik Merkezi desteği almıştır. Çalışmaları Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde, AB’nin genişlemesi, Türk dış politikası ve Türk siyaseti alanlarında yoğunlaşmıştır.


Müftüler-Baç, Türkiye Bilimler Akademisi tarafından verilen iki prestijli ödülün sahibidir (2002’de Genç Sosyal Bilimci Araştırmacı Ödülü ve 2003’te Seçkin Genç Bilim İnsanı Ödülü). Ayrıca, 2004 yılında Avrupa Komisyonu’ndan Jean Monnet Profesörü ad personam unvanı ile ödüllendirilmiştir. Araştırma ve akademik çıktılarına ResearchGate ve Google Akademik sayfası ile: http://myweb.sabanciuniv.edu/muftuler web sitesinden ulaşılabilir.

CANSU ÇAMLIBEL

NİHAT KÖKMEN

Emekli Korg.Nihat Kökmen 1959 yılında Eskişehir’de doğmuştur. İlköğrenimini Ankara Şafaktepe İlkokulu’nda ve orta öğrenimini Ankara Sincan Lisesinde tamamladıktan sonra 1977 yılında Hava Harp Okulu’na girmiştir. 30 Ağustos 1981 yılında Hava Harp Okulundan Teğmen rütbesi ile mezun olmuştur.


Emekli Korg.Kökmen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın çeşitli kademelerinde değişik görevlerde bulunmuştur. Bunlardan bazıları; 182. Filo Komutanlığı (Diyarbakır), 6. Ana Jet Üs Harekat Komutanlığı (Bandırma), 8. Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır), Hava Kuvvetleri Karargahı Personel Daire Başkanlığı (Ankara), Hava Kuvvetleri Karargahı Plan Prensipler Başkanı (Ankara), 1 nci Hava Kuvveti Komutan Yardımcısı (Eskişehir), Hava Savunma Komutanlığı (Eskişehir) ve Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı (Ankara).


Ayrıca, Emekli Korg.Kökmen Milli Savunma Bakanlığında Teknoloji, Koordinasyon ve Yurtdışı ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı (Ankara), Avrupa Müttefik Yüksek Karargahında(SHAPE) Hava Planlama Subayı (Mons/BELÇİKA) ve NATO Türk Askeri Temsilcisi (Brüksel/BELÇİKA) olarak görev yapmıştır. Bunlara ilaveten NATO’nun 1999 yılında gerçekleştirdiği Kosova Hava Harekatında Ghedi/İTALYA Hava üssünde birlik komutanlığı icra etmiştir.


Emekli Korg.Kökmen 38 yıllık görevi boyunca pilot olarak farklı tipte uçaklarla (F-16, F-104) 200 saati harekat uçuşu olmak üzere toplamda 3900 saat uçusu vardir. NATO Madalyası, Birleşmiş Milletler Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyasına sahip olan Emekli Korg.Kökmen Ayşenur Kökmen ile evli olup, iki oğlu (Alper ve Aybars) ve iki torunu (Ege ve Ada) bulunmaktadır.

EMEL PARLAR DAL

Emel Parlar Dal Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde Prof. Dr. Olarak çalışmaktadır. Lisansısını Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler, Yüksek lisansını da sırasıyla Paris 1 Panthéon-Sorbonne ( İşletme) ve Paris 3 Sorbonne-Nouvelle Üniversitesi ( Avrupa Çalışmaları), doktorasını ise Paris 3 Sorbonne-Nouvelle Üniversitesinden Uluslararası İlişkiler alanından almıştır. Sırasıyla The Graduate Institute of International and Development Studies/Geneva ve Oxford University St.Anthony’s College’da misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Şu an Academy of Korean Studies’den aldığı bir projenin yürütücüsü ( 2020-2022) ve Jean Monnet kürsü başkanıdır. ( Değişen Çoktaraflılıkta AB ve Yükselen Güçler-2020-2023) Türk Dış Politikası, Küresel Yönetişim, Yükselen/Bölgesel/Orta ölçekli güçler, Uluslararası Kalkınma Yardımları, Türkiye-Afrika ve Türkiye-Ortadoğu İlişkileri hakkında çok sayıda SSCI yayını ve editörlüğünü yaptığı uluslararası kitap ve kitap bölümü bulunmaktadır. 2020-2021 döneminde Türkiye’de dezenformasyon direnci inşa etmek konulu 3 adet, İklim Güvenlik İlişkisi ve NATO 2030 konulu 1 adet NATO projesinin ortak yürütücüsü olarak çalışmıştır. AB’nin Küresel Yönetişimdeki Sürdürülebilirliği konulu AB Mükemmeliyet Merkezi Projesinin ( EUSUSGOV/ 2022-2025) yürütücüsüdür.

MUSTAFA KERPİŞÇİ

Ankara doğumludur. İlk ve orta eğitimini Ankara’da tamamlamış, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi İşletme bölümünde yüksek lisans yapmıştır. 1999 yılına kadar Platform Ticaret, Sanayi ve İnşaat şirketinin kurucu ortağı olarak çalışmıştır. 1999-2001 yılları arasında T.C. Vakıflar Bankası yönetim kurulu üyeliği, 2001-2004 yıllarında Eti Maden İşletmeleri yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur.


2003 yılında kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu META Nikel ve Kobalt Madencilik, Sanayi ve Ticaret şirketinde 2016 yılında kadar görev almıştır. Zorlu Holding ile birlikte gerçekleştirilen bu yatırım, Türkiye’deki ilk nikel ve kobalt konsantresi üretimini gerçekleştirmiştir. Bu süreçte 6 yıl boyunca Türkiye Madenciler Derneği yönetim kurulu ve denetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Halen Türk Demokrasi Vakfı’nda yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır.


2017 yılından bugüne kadar tarım ve enerji sektörlerinde ortağı olduğu iki ayrı şirkette ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.

HANDE KARAKÜLAH

1978 yılında doğan Hande Karakülah, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Yüksek lisansını Avrupa Birliği Hukuku alanında yapan Hande, avukatlık kariyerine 2001 yılında Şanver & Esin Hukuk Bürosunda başlamıştır. Daha sonra ortağı olduğu ADMD Hukuk Bürosunda serbest avukatlık, British American Tobacco Türkiye’de ise hukuk müşavirliği yapmış, ardından 10 yıl Avon’un da bir parçası olduğu Natura&Co’nun Türkiye, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin Baş Hukuk Müşaviri olarak çalışmıştır. Hande şu anda L’Oreal Türkiye’nin Hukuk ve Bilim Direktörü olarak kariyerine devam etmektedir.


Hande’nin üniversitede öğrenci arkadaşlarıyla kurduğu Genç Hukukçular Kulubü deneyimiyle başlayan sivil toplum macerası yıllar içinde bir çok sivil toplum örgütünde, farklı kademe ve rollerde devam etmiştir. Arı Hareketi bünyesindeki Genç Arı oluşumu üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevleri Kemal Derviş’in kurduğu Ekonomi ve Dış Politika (EDP) Forumunda Genel Sekreterlik rolüne seçilmesinin yolunu açmış, bu sayede Türkiye’nin Avrupa Birliği ideali için çalışma fırsatı bulmuştur.


Halen Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi ve Şeffalık Derneği üyesi, Bir Adım Var Vakfı gönüllüsüdür. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu üyesi olan Hande, başta kadınlarla ilgili olanlar olmak üzere her türlü ilerici, sivil inisiyatifin destekçisi olmaya çabalar, tıpkı Alp’e iyi bir anne ve tüm sevdiklerine iyi bir yol arkadaşı olmaya çabaladığı gibi.

AHMET KASIM HAN

Beykoz Üniversitesi

Prof. Dr. Ahmet Kasım Han Beykoz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Araştırma konuları stratejik düşünce, müzakere ve dış siyaset analizidir. İstanbul Üniversitesi’nde lisans eğitimini Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler alanında, yüksek lisansını Politik Tarih ve doktorasını Uluslararası İlişkiler konularında almış, Harvard’da Müzakere eğitimi görmüştür. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD Dış politikası konusunda “Avrupa’nın Genç Liderleri” bursunu almış ve Afganistan’daki NATO/ISAF Operasyonunda 2005 ve 2011’de NATO gözlemciliği yapmıştır. Afganistan, jeostrateji ve enerji politikası, ABD dış siyaseti ve Türkiye dış siyaseti üzerine yayınları vardır. Radikal ve Referans gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır. 2003-2006 arası Türkiye İhracatçılar Birliği’nde Uluslararası İlişkiler Danışmanlığı yapmıştır. İstanbul Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversites, Türk Silahlı Kuvvetleri Harp Akademisi ve Hava Harp Okulu’nda öğretim görevliliği yapmış ya da dersler vermiştir. 2005-2008 arası Harp Akademisi’nde NATO da dahil olmak üzere uluslararası görevler üstlenen tüm yüksek rütbeli personelin alması gereken Uluslararası Müzakere Stratejileri dersini şekillendirmiş ve vermiştir.

MİTAT ÇELİKPALA

Dr. Mitat Çelikpala, Uluslararası İlişkiler Profesörü ve İstanbul Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısıdır. Avrasya güvenliği, enerji, kritik altyapı güvenliği/koruma, Türk dış ve iç politikası ile Kafkasya konularında lisans ve lisansüstü dersler vermektedir.


Prof. Çelikpala, Türkiye Uluslararası İlişkiler Konseyi üyesi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi'nin Yayın Editörüdür. Daha önce, NATO'nun Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nde (2009-2012) bölgesel güvenlik ve kritik altyapı koruması konularında akademik danışman olarak görev yapmıştır; Türk Genelkurmayı Stratejik Araştırma ve Çalışma Merkezi (SAREM) üyesi (2005-2011); Türk Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırma Merkezi (SAM) akademik danışmanı (2002-2010) ve İstanbul Türkiye Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi (EDAM) üyesi (2019-2021) olarak görev almıştır. Ayrıca, St Antony's College, Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta Kıdemli Üye olarak bulunmuştur (2005-2006).


Çelikpala, Enerji Politikası, Orta Doğu Çalışmaları, Uluslararası Türk Çalışmaları Dergisi, Insight Turkey ve Güneydoğu Avrupa ve Karadeniz Çalışmaları Dergisi gibi birçok akademik yayına yazılar kaleme almıştır. Ayrıca, Türk dış politikası, Türk-Rus ilişkileri, Avrasyacılık ve Türk jeopolitiği üzerine birçok konferans bildirisi sunmuş ve bu konuları düzenli olarak medyada tartışmıştır.

YAVUZ TÜRKGENCİ

EMRE ERDOĞAN

Emre Erdoğan, siyasal katılım, dış politika, kamuoyu, çocuk ve gençlerin iyi olma hali, metodoloji ve istatistik alanlarında araştırmalar yapan bir siyaset bilimcidir. Türkiye’de gençlik, Suriyeli mültecilerin entegrasyonu, ötekileştirme, kutuplaşma ve popülizm gibi konularda çalışmalarını yürütmektedir. Araştırma projelerinde aktif olarak yer almakta, hakemlik yapmakta ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınevi’nin genel yayın yönetmenliğini ve REFLEKTİF Sosyal Bilimler Dergisi’nin editörlüğünü üstlenmektedir. Farklı COST Aksiyonlarında görev yapmakta, Horizon ve Erasmus projelerinde yer almaktadır.